"SOĞANLI'DA KADIN OLMAK' Fotoğraf Sergisi

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı, binlerce yıldır farklı hayatlara tanıklık eden yeşillikler içerisindeki Soğanlı Vadisi; güvercinlik, mağara, barınak, kilise ve manastır olarak kullanılan ilginç kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.

Vadi, kaya kilise ve mağaraların günümüz konutlarıyla iç içe olduğu, her mevsim gezilebilen bir açık hava müzesi adeta… Özellikle son yıllarda turist akınına uğrayan Soğanlı’da köy halkı turizm amaçlı bir kooperatif kurarak turizmden önemli gelir elde etmeye başladı. Kadınlar tarafından yapılarak satılan otantik renkli bez bebekler ise, zamanla turistlerin ilgi odağı haline geldi ve köyün önemli gelir kaynaklarından biri oldu. Bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere bu renkli bez bebekleri satan Soğanlı kadınları, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Ailelerin yiyeceği mayalı ekmeklerin imece usulüyle yapıldığı köy fırınlarındaki yardımlaşma ve dayanışma ise görülmeye değer…

Soğanlı’nın çalışkan, güçlü ve fedakâr kadınları, onca iş yoğunluğunun arasında “Çelik Çomak” oyunu oynayarak gündelik yaşamlarına renk katmayı da ihmal etmiyor.

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü Güzel Sanatlar Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Uğur Aydın, tüm bu kültürel değerleri ve Soğanlı’daki kadınların gündelik yaşamlarını bir gün boyunca Soğanlı’da çektiği fotoğraflarla yansıtmaya çalıştı. O fotoğraflar; Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü iş birliğinde Zafer Bayburtluoğlu Sergi Salonu’nda, “Soğanlı’da Kadın Olmak” konulu fotoğraf sergisinde görücüye çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen serginin açılışını; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hakan Aydın, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. İbrahim Narin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Levendoğlu, Rektörlük Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Nihal Şengün ve Öğr. Gör. Uğur Aydın yaptı. Ziyaretçilere sergiyi gezdiren Öğr. Gör. Uğur Aydın, fotoğraflar hakkında bilgi vererek, her bir fotoğrafın hikâyesini anlattı. Sergide, fotoğraflanan köy kadınlarının hem bez bebek yapımında hem de çelik çomak oyununda kullanmış olduğu malzemeler de yer aldı.

08 Mart 2024 Cuma