Tarihçe

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı hizmet veren Güzel Sanatlar Bölümü, üniversite öğrencilerinin güzel sanatlar alanında ilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 1985 yılında, 3837 sayılı kanunla kurulmuştur.

2000 yılı öncesi bölüm başkanlığının kurumsal kimliğini oluşturan bir mekânı ve atölyeleri bulunmakta iken, bu yıldan itibaren Güzel Sanatlar Fakültesinin yeni binasının tamamlanmasıyla birlikte, Güzel Sanatlar Bölümü ve öğretim elemanları Güzel Sanatlar Fakültesi binası içerisinde alanları ile ilgili bölümlere yerleştirilmiştir. Bunun nedeni bölüm başkanlığı öğretim elemanlarının fakülte bölümlerinde aktif olarak derse girmeleri ve fakülte-bölüm işbirliği ile derslerin yürütülmesidir. Fakülte binasında kurumsal kimliği temsilen Güzel Sanatlar Bölüm başkanlığına ait tahsis edilen bir idari kat bulunmamaktadır, Bölüm başkanlığı görevini yürütmekte olan mevcut bölüm başkanı, kadrosunun bulunduğu Müzik Bölümü binasındaki kişisel öğretim elemanı odasından bölüm işleyişini idare etmektedir. Bölüm başkanlığı kadrosunda bulunan akademik elemanlar ise fakültenin farklı binalarında kendilerine fakülte tarafından tahsis edilen odalarda görevlerini sürdürmektedirler.

Bölümün ilk kuruluş yıllarında, fakültelerin ders programlarında yer alan zorunlu güzel sanatlar derslerinin yürütülmesi ile başlayan servis dersleri, bölüm öğretim elemanları tarafından verilmekte olup, ilerleyen yıllarda bu derslerin hedefine ulaşmadığı tespit edilerek, 2008 yılında senatoya sunulan teklifle yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Üniversite senatosunda kabul edilen teklif doğrultusunda program yeniden yapılandırılmıştır.

Bu değişiklikle, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle bölüm başkanlığı tarafından üniversite öğrencilerine yönelik bölüm ders kataloğu hazırlanıp, GSB kodlu alan dışı serbest seçmeli dersler açılarak bir ders seçim havuzu oluşturulmuştur. Böylece üniversitenin değişik fakülte ve yüksekokullarında öğrenim görmekte olan öğrenciler, Resim, Müzik, Heykel, Seramik ve Cam Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Sahne Sanatları, Sinema ve Televizyon ile Geleneksel Sanatlar vb. gibi alanlarda kendi ilgi alanına uygun ders seçme imkânına kavuşturulmuştur. Türkiye genelinde ilk kez uygulanan Serbest Seçmeli dersler havuzu modeli ile Rektörlük Güzel Sanatlar Bölüm başkanlığımız diğer üniversitelere de örnek teşkil etmiş ve yol gösterici olmuştur. Ancak bu sistemi geniş ders yelpazesi ile sistemli olarak sürdürülebilir kılan tek üniversite olarak yoluna devam etmektedir.

ERÜ öğrencilerine yönelik bölüm dersleri, Güzel Sanatlar Fakültesi fiziki şartlarından yararlanılarak yürütülmektedir. GSF Müzik Bölümü binasının bodrum katında kullanılmayan alanlar rektörlüğün katkılarıyla revize edilerek bölüm başkanlığına ait dört atölye, bir akıllı derslik oluşturulmuş ve bu mekânlarda azami olarak serbest seçmeli derslerin işlenmesi sağlanmıştır. Güzel Sanatlar Fakültesinin kendi bölüm derslerinin yerleşiminden sonra uygun olan derslik ve atölyeler de uygun görüldüğü takdirde güzel sanatlar bölümü serbest seçmeli dersleri için kullanılmaktadır.

2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında, GSB kodlu Serbest Seçmeli ders sayısı 18 adet ve öğrenci kotası 260 kişi ile sınırlı iken, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında açılan ders sayısı 103, öğrenci kotası ise 800 ile 1000 arasındadır. Bu sayı dönem bazında öğretim elemanı yeterliliğine bağlı olarak değişmektedir. Bölümdeki ders sayılarını ve kotasını arttırarak daha fazla öğrenciye hizmet sunmak hedeflenmektedir. Mevcut bulunan derslerin kotaları ve birden fazla grup sayısı ile açılabileceği konusu fiziki koşullar nedeni ile kısıtlı olsa da mümkün olduğunca daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için 17.30’dan sonra da gündüz dersi kapsamında dersler programa yerleştirilmektedir. Böylece hem 08.30-17.30 arası hem de 17.30-19:30 saatleri arasında öğretim elemanlarımızın fedakârlıklarıyla serbest seçmeli dersleri öğrenciye ulaşılabilir kılma çabasında bulunulmaktadır.

Toplu kültür ve uygulama atölye derslerinin yanı sıra, Bireysel Çalgı derslerini de birebir işleme metoduyla, öğrenciye adeta özel ders ayrıcalığı sağlanmaktadır. Bölümde ders açma yetkisi ve yürütülmesi bölüm kurulu ve bölüm başkanlığının kararı ile rektörlük onayına sunulan ve iki kredilik dersler halinde hazırlanan program, güz-bahar yarıyılı olmak üzere her dönem aynı içerikle tekrarlanmaktadır. Böylece öğrencilerin ders seçme olanağı kolaylaştırılarak uygun oldukları dönemde ilgili dersleri alabilme imkânı yaratılmaktadır. Üniversite öğrencilerinin isteği doğrultusunda alan dışı olarak seçilen dersler gano’yu etkilememekle birlikte isteğe bağlı olarak mezuniyet durumunda transkriptle belgelenebilmektedir. Müfredatında serbest seçmeli ders alınması zorunlu olan fakültelerde ise bölümümüz derslerini kendi katalogları üzerinden alan içi göstermeleri halinde bu dersler gano’yu etkilemekte ve başarısız olunması halinde öğrencilerin bu dersi tekrar alması ya da aynı kredide bir başka dersi seçerek başarılı olmaları gerekmektedir. Alan dışı ve alan içi derslerde devam zorunluluğu aranmaktadır.

Bölüm başkanlığımız tarafından üniversitemiz ön lisans ve lisans öğrencilerine yönelik açılan serbest seçmeli derslerle ilgili her dönem başından önce ders programı oluşturularak bölüm web sayfasından, ERÜ OBİSİS sistemi üzerinden ve resmi sosyal medya hesaplarından duyurular yapılır. Öğrencilerin kendi bölüm derslerinin dışında serbest seçmeli dersleri nasıl seçebilecekleri konusunda yöntem ve teknikler ERÜ OBİSİS Kullanma Kılavuzunda detaylı olarak anlatılmaktadır.

Bölüm başkanlığımızın 2023 yılı akademik personel sayısı yedi öğretim görevlisidir. Bu kadrodan iki öğretim görevlisi doktora programlarını tamamlamış ve Öğretim Görevlisi Dr. ünvanı ile görevlerini sürdürmektedirler. Kadro sayısının kısıtlı olması nedeniyle bölüm başkanlığı olarak açılan serbest seçmeli dersleri verebilecek uygun öğretim elemanları, fakültelerden kurum içi görevlendirme talebi ile görevlendirilerek destek alınmaktadır. Aynı zamanda her dönem ortalama on sekiz ile yirmi misafir öğretim elemanı görevlendirilme oluru rektörlükten alınarak serbest seçmeli derslerin her dönem daha fazla grup sayısı ile açılabilmesi kolaylaştırılmaktadır. Bunun yanı sıra fakültelerin müfredat programında yer alan zorunlu seçmeli sanat alanı dersleri fakültelerin bölümden talepleri doğrultusunda kurum içi görevlendirme ile imkânlar ölçüsünde bölüm öğretim görevlileri tarafından yürütülmektedir. Bölüm başkanlığı idari personel sayısı; bir bölüm şefi, bir hizmetli, bir sözleşmeli işçi statüsünde olmak üzere toplam üç personelden oluşmaktadır. Genel olarak GSF Müzik Bölümü binası içerisinde yer alan bölüm başkanlığımız idaresi ve derslikleri sebebiyle kadromuzda bulunan idari personelimizde GSF Müzik Bölümü binasında yer almaktadırlar.

Bölümün müfredatında ERÜ bünyesinde eğitim alan tüm öğrencilerin yetenekleri, ilgileri doğrultusunda seçebilecekleri kültür-sanat alanındaki derslerin yanı sıra sempozyum, konferans, söyleşi, çalıştay, belgesel film gösterimi, kültür gezileri gibi etkinliklerle bilim-sanat gelişimleri sağlanmakta, bunun yanı sıra konser, sergi, halk dansları, tiyatro vb. gibi etkinliklerle de becerilerini sergilemeleri desteklenmektedir. Bölüm başkanlığımız bünyesinde 1997 yılında kurulan ve 2023 yılı itibari ile üç kadrolu, dört misafir öğretim elemanı olmak üzere yedi icracıdan oluşan Akademik Klasik Türk Müziği Topluluğu ile üniversitemizi temsilen ulusal ve uluslararası etkinliklerde konser faaliyetleri yürütülmektedir. Ayrıca bölüm başkanlığı öğretim elemanları ya da öğrencilerden oluşan gruplarla farklı müzik türlerinde dinleti, konser verilmekte, görsel sanatlar alanlarında ise sergi, belgesel film gösterimi, sanatsal yarışmalar, uygulamalı fotoğrafçılık gezileri vb. etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Bölüm başkanlığımız, iç ve dış paydaşlarla gerçekleştirdiği ortak kültür-sanat projelerinde de aktif rol üstlenmekte, yaptığı faaliyetlerle üniversitenin ve Kayseri ilinin temsilinde katkıda bulunmaktadır.

Bölüm başkanlığımızca üniversitemizin farklı disiplinlerinde eğitim görmekte olan öğrencilerimize sanatsal ve kültürel farkındalık yaratma, estetik bilinci geliştirme çabası, gençlere hizmetin geleceğe hizmet ilkesinden kaynaklanmaktadır.